Obsedenost s spremembami

Ali ste kdaj opazili, kako zelo je človeška vrsta obsedena s spremembami? Večina iz meni neznanega razloga čuti potrebo po tem, da spremenijo vse in vsakogar. Spremeniti je potrebno partnerja, prijatelja, otroka, znanca, sodelavca … praktično vse!

Zagotovo ste že kdaj slišali koga reči, da ima nekoga rad točno takega, kakršen je. V večini primerov je to očitno laž. To je predvsem najbolj izrazito v partnerskih zvezah (in po navadi iz strani žensk), ko se dva zaljubita drug v drugega. Čez čas pa se pri enem od njiju, lahko tudi pri obeh, pojavi želja, da drugega spremeni. Kaj, če bi malo manj pil? Moral bi se malo lepše oblačiti. Nehaj jesti toliko sladkarij. Prenehaj s kajenjem. Preveč se družiš s prijatelji. Večkrat bi se moral obriti. Nehaj biti tako ljubosumen. Več bi se moral pogovarjati s svojo mamo. V družbi moraš več govoriti. Nehaj poslušati to trapasto glasbo. A ja, pa seveda klasika: nauči se vendar spuščati pokrov WC školjke!

Gre za povsem banalne primere, ampak z moje strani obstaja fascinacija glede tega, kako lahko imaš na začetku nekoga rad točno takega, kakršen je, potem pa hočeš vse na njem spremeniti. In na koncu ugotoviš, da to sploh ni oseba, s katero bi želel preživljati svoj čas.

Problem se pojavi že pri povsem osnovnih karakteristikah. Ste cinični? Pa kaj potem! Ste egoistični? Tudi tu ni nekega strašnega problema, saj pa v današnjih časih mora vsak biti malo egoist. Ste zapravljivi? To niti približno ni moj problem, ampak če ste tako srečni in vam še vseeno znese, potem super za vas. Ste nezaupljivi? Tudi v tem ne vidim nič slabega.

Okej, ne rečem, če ima kdo kakšne takšne tendence, s katerimi ogroža večjo skupino ljudi, ampak dokler so ljudje takšni, kakršni pač so in s tem ne ogrožajo nikogar drugega, ne vidim nobene škode v tem. In če vam oseba takšna kot je ne ustreza, se je že v osnovi izognite pa bosta oba srečna. Kar se mene tiče, nima noben človek pravice za svoje veselje spreminjati nekoga drugega.

P. S.: Vem, da sem danes bolj kratka, niti nisem kaj preveč razpoložena za pisanje, ampak tale osnutek je že nekaj časa čakal na svojih pet minut slave 🙂

Komentiraj